A repce

A repce

Ezért annyira népszerű a repce

 

Az egyik legszebb és legfeltűnőbb ipari növényünk, ráadásul régóta elterjedt és magas hozamú! A repce kiváló biodízel alapanyag, ezért Európában is egyre többen választják vetési időszakban. Az éves termésmennyiségi listán már csak a napraforgó körözi le. A világpiac egyik legkeresettebb ipari növényét kifejezetten egyszerű megtermelni Magyarországon, és vetésforgóban használva még a talaj minőségét is javítja. A kitűnő környezeti feltételek azonban nem feltétlenül garantálják, hogy nagy mennyiségű repcét takaríthatunk be az idény végén.

Igénytelen növénynek tartjuk, de valóban az lenne? Nem mindegy, mikor és hol vetjük el. A hozam kárára megy, ha néhány dolgot nem tartunk szem előtt.

 

 

Javítja a talaj minőségét

 

A csapadékgazdag, felhős klíma tökéletes és biztosít a repcének. Nem véletlen, hogy azok az országrészek sárgulnak az érési időszakban, ahol a legkevesebb a napsütötte órák száma. Az Indus völgyéből származó növény minden olyan területen magas terméshozammal kecsegtet, amely eredeti helyéhez nagyon hasonló feltételű. A Kárpát-medence mérsékelt égöve ezért különösen szerencsés helyzetben van. Már a XVIII. században is termesztették ezt az ipari növényt, akkor csak világítóolajat, és, mérsékelt emberi felhasználással, étolajat készítettek belőle. A biodízel azonban a repcepiacot is szó szerint felrobbantotta. Azok a térségek tehát, amelyek megfelelő környezeti tényezőket és gazdag táptalajt biztosítanak, nemcsak nagy területen képesek repcét termeszteni, de betakarításnál magasabb terméshozamot és olajtartalmat érhetnek el. Azt se felejtsük el, hogy vetésforgóval vetett búza például akár 10%-kal többet terem, ha repceföldbe kerül.

 

 

Magyarországon a káposztarepce ideális

 

Nem véletlen, hogy a dunántúli és az Északi-középhegység területek Magyarország legjobban termő vidékei, míg a Nagy-Alföld csak kétévente, vagy annál is ritkábban teljesíti az elvárt hozammennyiséget. Világszinten Kína és India és Kanada adják a több millió hektárnyi repceföld nagyobb hányadát, Európában Németország, Lengyelország és Franciaország járul hozzá jelentős mennyiséggel a piachoz. Magyarországon 2005-ben 1,5 t/ha-t mértek, ám ezt mára már megemelkedett, akár 3 t/ha-ról is beszélhetünk! Mint említettük, több tényezőtől is függ a termésminőség és -mennyiség, például a repce fajtája is befolyásolja. Egyes típusok akár 20-40%-kal magasabb átlaghozamot nyújtanak, így a káposztarepce a réparepcével szemben jobbal teljesít. Mindenképp az őszi vetést ajánlják a szakemberek, a tavaszinál ugyanis sok a kiszámíthatatlan tényező. Ezt elsősorban a mennyiség szempontjából kell figyelembe venni, hogy ne lepődjünk meg betakarításkor.

 

 

Ezért népszerű a repce

 

Már a vetés évében, tehát gyakorlatilag azonnal kifizetődő a repcetermesztés, ami jelentősen megkönnyíti a termelők helyzetét. Nem igényel különösebb előveteményezést, azonban ő maga fokozza a vetésforgóval a talajba kerülő új növény terméshozamát. Tehát, ha repcét vetünk, azzal egyidejűleg a talajszerkezetet feljavítjuk és elő is készítjük. Nincs szükségünk speciális gépekre sem a művelés folyamatában, ezért is kifizetődő a növény termesztése. Az éghajlat és a talaj adottságai mellett tehát nem terheli a gazdákat extra költségekkel, ugyanis semmi speciális eszközt nem kell hozzá beszerezni. A világpiaci árak feljebb tornázták a repcetermesztési kedvet itt, a Kárpát-medencében is. Azonban, mielőtt azt gondolnánk, hogy bőven termő növényünk az igénytelen fajtákhoz tartozik, tisztázzunk néhány félreértést. Ugyanis a szakemberek is figyelmeztetnek néhány fontos tényezőre, például a termőtalaj tápanyagtartalmára!

 

 

A sok olaj alapfeltétele

 

Ezeket a szempontokat kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy jelentős mennyiséget takaríthassunk be a repcéből. Nem teljesen igaz, hogy kisigényű ez az ipari növény, ezért lényeges, milyen a kiválasztott talaj tápanyagtartalma és vízellátása. Fontos továbbá a vetés ideje és a művelet szakszerű elvégzése. Kedvező éghajlat mellett is fordítsunk gondot a napraforgó táplálására. A gyomirtás időzítése szintén fontos tényező, nem is beszélve arról, hogy környezetbarát kivitelezést kell választanunk. A végső műveletnél, a betakarításnál szintén érdemes optimalizálni a folyamatot, hiszen a nem megfelelő eszközök miatt ott is veszíthetünk a mennyiségből.

 

 

Igenis tápanyag igényes!

 

Az augusztus vége és szeptember kezdete közötti időszakban a legkedvezőbbek a feltételek a repcevetéshez. Nagy a száma azoknak a növényeknek, amely után vetésforgóban alkalmazhatjuk, csupán arra ügyeljünk, hogy azokat korán betakarítsuk, ideális helyzetben még július közepe előtt. Az esős időszak kifejezetten kedvez a repcének, mivel fontos a vízellátás. Még egy csapadékosabb év sem fogja tönkretenni a termésünket, akkora a folyamatos folyadékigénye. A lazább talaj teszi lehetővé ezt az ellátást, ezért a repce középkötött és gyengén lúgos talajban különösen magas hozammal érik be. Ellenőrizzük a föld savasságát, semmiképp se emelkedjen a 6,5 pH fölé, mert az negatívan befolyásolja a hozamot – ezért a trágyázással is érdemes optimálisan bánni! Ha nem figyelünk oda a megfelelő nitrogén-, magnézium-, bór pótlásra, nemcsak a repcetermés láthatja a kárát. Sajnos, esély van arra is, hogy a vetésforgóban utána következő növény egy kiszipolyozott, ásványi anyagokban szegény földbe jut, és gyér termést hoz majd.

 

 

A termesztésnél fontos a talajelőkészítés

 

A szikes talaj csak folyamatos öntözéssel hozza az elvárt repcetermést, ezért a termelő szempontjából a talajelőkészítés az egyik legfontosabb művelet. Bármilyen megfelelőek is legyenek a környezeti tényezők, előkészítéskor ügyeljünk a föld nedvességének a megőrzésére. Nem szabad megvárni a vetési időszakot a mélyítő műveléssel, végezzük ezt el július közepéig tárcsával vagy ekével. Menjünk le ekkor 20-25 cm mélyen, mert később már csak felületi eljárást ajánlanak a szakemberek. Sose hagyjuk nyitva a talajfelszínt, a baktériumtrágya után is azonnal zárjuk le.

 

A repce azért tűnhet igénytelen növénynek, mert a térségünk kifejezetten alkalmas ennek a növénynek a megtermesztésére. A talajösszetétel és a csapadékmennyiség rendkívül kedvező. Azonban mindig mérlegelni kell a talaj pillanatnyi állapotát, az időjárást és a bevetett terület nagyságát is. Megfelelően előkészített talajjal jelentősen növelhetjük a repce hozamát – a pillanatnyi világpiaci árak tükrében nem éri meg a termesztésből kihagyni ezeket fontos lépéseket.